Mansikkapipo's Journal, 06 February 2019

Teen blogijuttua ruoasta ja ruoan eettisistä valinnoista. halukkaat voi vastata seuraaviin kysymyksiin ruoasta ja ruokatottumuksista:
1. monta ateriaa syöt päivässä? miksi?
2. syötkö luomua? miksi?
3. mitä lautaseltasi löytyy yleensä arkena?
4. entä viikonloppuna?
5. noudatatko jotain "muoti" ruokavaliota (vegaani, vähähiilari yms.)?
6. miksi?
7. syötkö herkkuja kuinka usein?
8. kuinka monta tuntia nukut?
9. oletko huomannut unen määrän vaikuttavan vireystilaan ja sitä kautta nälkään?

Kiitos paljon vastaajille! Perusteluille plussaa ++++
En julkaise edes nimimerkkiä.
Pahoittelut että kysyn täällä mutta halusin oikeita vastauksia. Tästä syystä esim suomi24 ei onnistu....

10 Supporters    Support   

1 to 20 of 36
Comments 
1. Syön 3-4 kertaa päivässä. 4 aterian rytmi tuntuu sopivan hyvin, että nälkä ei kasva valtavaksi ja annoskoot pysyy nätteinä. 2. Jotkin ostokset ostan luomuna. Pyrin valitsemaan sen, minkä arvelen olevan ekologisinta ja joissain tuotteissa se on luomu, joissain ehkä ei. 3. Arkena syön mm. hernetempeä, Murua, kasviksia, kanaa... Helppoa ja vaivatonta arkiruokaa siis. 4. Viikonloppuisin syön mitä äiti/isä/anoppi/kenen luona satutaankaan olemaan sattuu tarjoamaan. En valikoi, vaan syön kylässä mitä on tarjolla. 5. En noudata muotiruokavalioita. IBS-oireiston vuoksi noudatan löyhästi FODMAP-ruokavaliota. 6. Uskon, että on paras syödä mahdollisimman monipuolisesti. Jopa lihaa ja maitotuotteita voi syödä, kunhan määrät on pieniä eikä jokapäiväisiä. 7. Tavallinen ruoka on usein herkkua, joten siinä mielessä joka päivä. Karkkeja/leivoksia/sipsejä ehkä kerran 1-2 viikossa. 8. Nukun vaihtelevasti 4-8 tuntia yössä, riippuen stressin määrästä. 9. Vähäunisina ajanjaksoina ei ole enemmän nälkä, mutta tulee kyllä syötyä laadullisesti, eettisesti ja ekologisesti ajateltuna huonompaa ruokaa, kun ei jaksaminen riitä ruuan ajatteluun. 
05 Feb 19 by member: emsu.o
🙏🏻 
05 Feb 19 by member: Mansikkapipo
1. 3-5, koska säännöllinen syöminen pitää olon hyvänä ja helpompi syödä monipuolisesti. Välipala voi olla esim kuivatut marjat ja pähkinät. 2. Luomua aina kun mahdollista. Onneksi nykyään löytyy hyvin. Eettiset ja ekologiset syyt. 3. Mahdollisimman vähän prosessoitua. Arkisin ja viikonloppuisin suunnilleen samaa lautasella: kasvista, papuja, linssejä. Kananmunaa tai kalaa ainakin pari kertaa vko. Maitotuotteet kastikkeissa, rahka ja kahvin seassa. Leipää, jos muuta ei tarjolla. Oliiviöljyä menee runsaasti.  
06 Feb 19 by member: täti omena
5. Mahdollisimman oikeaa ja ravintorikastaruokaa. Eli mahdollisimman prosessoimatonta. Makeutetut juomat ja jogurtit, lihavalmisteet, höttöhiilarileipomukset ja pikaruoka on aika turhia. Saatan joskus syödä esim tummaa suklaata tai sukulaisen leipomuksia. Ajatus on se, että syön sellaista, jota tarvitsen ja joka siksi on minulle hyväksi. Pois lukien viinit ja gin tonicit.  
06 Feb 19 by member: täti omena
6. Syön näin, koska ruoka maistuu hyvältä. Aiemmin koitin maksimoida nautintoa kuorruttamalla kaiken rasvalla, suolalla ja sokerilla - ja niitä lisäämällä oli tarkoitus lisätä mielihyvää. Tulikin mielipahaa ja renkaat vyötärölle. Nyt etsiskelen makunautintoja fiksummasta valikosta. Makuaisti on muuttunut, josta iloitsen.  
06 Feb 19 by member: täti omena
7. Herkulla tässä tarkoitat varmaan ravintoköyhää, prosessoitua suola/sokeri-rasvaratkaisua. Syön joskus pizzaa, harvoin jäätelöä tai leipomuksia. Yleensä sellaisissa sosiaalisissa tilanteissa, joissa se kuuluu asiaan. Ei hetkauta perussyömistä suuntaan tai toiseen. Alkoholia muutaman kerran kk.  
06 Feb 19 by member: täti omena
8. Tarvitsen unta 8-10 h. Nukun 7-9 h, ja väsymystä paikkaan esim vkonloppu isin.  
06 Feb 19 by member: täti omena
9. Vaikuttaa. Lisäksi vaikuttaa päätöksentekoon ja suunnitteluun. Perheen ruokailut tulisi organisoida hyvin, että kaikki saisivat tarpeeksi ja monipuolista ruokaa ja joskus siinä on ihmettelemistä kun mieltymykset on ihan erilaisia.  
06 Feb 19 by member: täti omena
1) 3-5, elämäntapani on hyvin epäsäännöllinen, siksi on hankalaa syödä säännöllisesti. 2) lähinnä munia. Eläinperäisissä tuotteissa luomu-leima takaa eläimille lainsäädännön minimivaatimusta paremmat olot, mutta kasvien luomutuotantoon liittyy paljon ongelmia. Harvemmin teen päätöksiä luomu-leiman perusteella. Eikä muutkaan sertifikaatit (esim rainforest alliance) valitettavasti ole kovin luotettavia, joten siksi suosin kotimaista 😊 3) kanaa, salaatteja, tortilloja ja mikroruokia 🙄 4) lasagnea, makaronilaatikkoa, itsetehtyä pizzaa 5) en 6) en koe omaksi jutuksi 7) Nykyisin kerran-kaksi viikossa 8) 7-10h 9) Lähinnä mielitekoihin; väsyneenä tulee ostettua energiajuomia tms ja tekee mieli rasvaista ruokaa 
06 Feb 19 by member: Marrira
1. monta ateriaa syöt päivässä? miksi? - Syön 5-6 ateriaa päivässä. Koska niin usein on nälkä. :D 2. syötkö luomua? miksi? - En tietoisesti osta luomua, koska se on yleensä niin paljon kalliimpaa. Ostan, jos hintaero ei päätä huimaa. En myöskään osta luomua silloin, kun vaihtoehtoina ovat kotimainen tuote ja ulkomainen luomu tuote. Suosin ennemmin kotimaista. 3. mitä lautaseltasi löytyy yleensä arkena? - Pitääkö tähän luetella kaikki, mitä syön arkena? :D No, mm. härkistä, linssejä, kikherneitä, papuja, vihanneksia, makaronia, joskus perunaa, paljon marjoja, kananmunia, heraproteiinia, banaania treenipäivinä, nyhtökauraa, tofua.... Vähän syön myös tummaa leipää tai kauraleipää. 4. entä viikonloppuna? - Aikalailla samoja, joskus käyn syömässä ulkona tai lisänä saattaa olla jäätelöä. 5. noudatatko jotain "muoti" ruokavaliota (vegaani, vähähiilari yms.)? - Anteeks, vähän tyhmä kysymys, jos vegaani on ollu vegaani viimiset 20 vuotta, niin miksi ihmiseessä kuvitellaan hänen noudattavan jotain "trendiä?" :'D Jos pitää määritellä, koen olevani lavea kasvissyöjä. :D Mutten noudata silti mitään "trendejä", vaikken lihaa ostakaan kotiin. 6. miksi? 7. syötkö herkkuja kuinka usein? - Koittanut vähentää. Viikonloppuisin, joskus viikollakin. En kuitenkaan montaa kertaa viikossa. Miten muuten herkku määritellään? Onko proteiinijäätelö esim. herkku? :o 8. kuinka monta tuntia nukut? - 6-9. 9. oletko huomannut unen määrän vaikuttavan vireystilaan ja sitä kautta nälkään? - Joo, ihan selkeest tekee väsyneenä enemmän mieli hiilaria ja rasvaa.  
06 Feb 19 by member: Maan.matonen
1. monta ateriaa syöt päivässä? (Yleensä) yhden. Sopii minulle, olen tehnyt lähes poikkeuksetta näin jo yli 7 kk. Poikkeuksia on enemmän 48h paastoon, kuin 16/8 IF & 2 ateriaa päivässä suuntaan. 2. syötkö luomua? En, luomu ei mielestäni Suomessa tuo (riittävästi) lisäarvoa ja luomutuotteiden hinta on selkeästi kalliimpi. Tarjouksessa ollessa saatan toki ostaa myös luomua. Tai jos ko. ruoka-ainetta ei muutoin löydy. 3./4. Nykyään fiilispohjalta sen perusteella ja mitä jääkaapista löytyy. Yleensä erilaisia kasviksia, leipää, jokin proteiinin lähde, juustoa. Oliiviöljy, (kreikkalainen) jogurtti. Ruokajuomana yleensä vichy. 5./6. noudatatko jotain "muoti" ruokavaliota (vegaani, vähähiilari yms.)? Viime vuonna dieettini oli tiukasti kasvispainotteinen ketogeeninen dieetti; syynä painon pudotus. Tänä vuonna aikalailla seka-dieetti fiiliksen mukaan (nykyään ei painonpudotustavoitetta). Uusimpien veren rasva-arvojen perusteella (nyt lievästi koholla) palaaminen takaisin ketogeeniseen diettiin olisi tosin suotavaa (kesällä superhyvät veriarvot 1 kk:ssa). Puhumattakaan muista terveyshyödyistä. 7. syötkö herkkuja kuinka usein? tänä vuonna liian usein, eteenkin viikonloput pahoja 8. kuinka monta tuntia nukut? 6-8 h 9. oletko huomannut unen määrän vaikuttavan vireystilaan ja sitä kautta nälkään? Mielestäni enemmän vireystilaani (heikentävästi) vaikuttaa se, jos en syö ketogeenisesti. Myös näläntunne on selkeästi paremmin kontrollissa ketogeenisesti syödessä, joskin 48 h (vesi)paasto ei tuottane milloinkaan ongelmia (juuri tällä hetkellä olen yhden 48h paastojakson keskivaiheilla). Kuivapaastona 48h paasto on ilman ketogeenistä pohjustusta on toki aika haastava. 
06 Feb 19 by member: mikapeltokorpi
1. 3-4 ateriaa päivässä. Hammaslääkärin lähisukulaisena vältän napostelua aterioiden välissä ja tällä rytmillä pysyn vireänä ja kylläisenä. Olen herkkä voimaan huonosti jos ateriaväli kasvaa liian pitkäksi, mutta tykkään syödä kerralla kunnolla eikä pitkin päivää vähitellen. 2. Opiskelijana teen ostopäätökset kilohinnan perusteella. En vältä luomua luomun takia vaan laihan pankkitilin; jos kilohinta on kilpailukykyinen, valitsen kotimaisen luomun. 3&4. Kasviksia, satokauden tuotteita, linssejä, kikherneitä, kanaa, harvakseltaan kalaa ja riistaa, ruisleipää, maitotuotteita... 5. En noudata, ellei ruokalaskun minimointi (monipuolisuudesta tinkimättä) ole muotivillitys. 6. - 7. Viikoittain jotain pientä, jos siltä tuntuu. Esim. banaanilettuja viikonlopun aamupalaksi, suklaapatukka jos tekee mieli, popparit leffaa katsellessa - mutta ei kyllä tee jatkuvasti mieli mitään, kun on hyvää ruokaa tarpeeksi koneistossa. 8. 7-9h. 9. Jos en nuku, häviää ruokahalu. Houkutus nopeisiin sokerinnostajiin saattaa kohota, mutta silti syödyn määrä vähenee kovasti. 
06 Feb 19 by member: Pyytsi
7. Kuinka usein herkkuja. Tarkennus vastaukseeni. Epämääräisen höttömutustelun sijaan menen nykyään syömään joskus hyvin, esim luksussalaatti tai hyvin tehtyä kalaa. Rahaa menee suunnilleen saman verran.  
06 Feb 19 by member: täti omena
1. Syön 4-5 ateriaa, rytmiini sopii tuo määrä ja ateriavälit pysyvät säännöllisinä. 2. En syö,ainakaan en pyri tietoisesti sitä ostamaan, koska en ole paneutunut asiaan ja välitä niin paljoa onko joku luomua vai ei. 3. Arkena syön aikalailla vaihtelevasti liha-ja kasvisruokia,pyrin tekemään ruuat itse ja panostamaan kasvisten määrään 4. Viikonloppusin aika samalla linjalla mennään mutta tietty jos on kyläilemässä niin nautitaan herkkuja ja mitä ikinä siellä on tarjolla:) 5. En 6. Ei ole löytynyt sopivaa jota jaksaisi noudattaa 7. Silloin tällöin kun on tarjolla,en pyri ostamaan kotiin mitään herkkuja niin tulee ehkä kerran viikossa tai parissa herkuteltua ja sekin usein rajoittuu tiettyyn hetkeen eikä ole ns.herkkupäivää jolloin röhmyäisin kaikkea :D 8. Nukun 7-9h 9. Kyllä,jos nukkunut vähän tai huonosti niin tekee mieli syödä mitä sattuu. 
06 Feb 19 by member: idupidu
1. 3-5. Arkena useimmiten 5 ja viikonloppuisin kolme. 2. En tarkoituksellisesti. Ainoastaan kananmunat valitsen nykyään aina luomuna. 3. Teen kaiken ruuan itse ja pyrin syömään monipuolisesti. Suosin satokauden tuotteita. Paljon vihanneksia, lihoista broileria/kalaa, kvinoaa/hirssiä/tattaria, jonkin verran pastaakin, kananmunia, pähkinöitä, hedelmiä. Kaurapuuro leseistä on ehdoton aamupala marjojen kera. Eineksiä syön hyvin harvoin, ja lounasravintolassa käyn ehkä kerran kuukaudessa. 4. Hyvin pitkälti samalla kaavalla kuin arkenakin. 5+6. En varsinaisesti, mutta viime aikoina olen vähentänyt lihan käyttöä ja syön aiempaa enemmän kasvisruokaa (3-4pv/vk). Kokemuksen kautta olen myös havainnut muutaman sopimattoman ruoka-aineen joita tietoisesti välttelen ruuanlaitossa (mm. sipulit, ruis, vehnä suurissa määrin). Suosin lähiruokaa. 7. Kerran viikossa-kahdessa. Alkoholia käytän hyvin harvoin (4-5krt/vuosi). 8. Arkena 7-8h. Viikonloppuisin niin kauan kun nukuttaa, eli jotain 9-10h. 9. Mulle unen laadulla, ei niinkään määrällä, on huomattava vaikutus nimenomaan vireystilaan ja jaksamiseen. Jos oon nukkunut huonosti, tekee syödä mitä sattuu. 
06 Feb 19 by member: amskue
1. 3-4 2. Valitsen luomua jos sitä on tarjolla esim. luomu kasvikset maistuu monesti paremmalta. Kanamunat on aina luomua. 3. ja 4. kalaa, kalkkunaa tai kanaa, munakasta,kasviksia, hedelmiä ja marjoja, täysjyvävilja leipää ruis tai kaura, soija jugurttia, pähkinöitä, chian siemeniä. Ruoka ei vaihtele viikonloppuna arki ruuasta. 5. Ei ole muoti dieettiä mutta maidoton ruokavalio 6. koska vatsa ei tykkää maidosta 7. Tummaa suklaata alle 100g vkossa. Joskus jäätelöä (maidotonta) 8. 7-10h 9. Tosi väsyneenä helpommin antaa periksi kiusauksille varsinkin roskaruoka mutta hyvin nukkuneena helpompi syödä terveellisesti ja jaksaa treenata. 
06 Feb 19 by member: LadyLazarus82
1. 5 ateriaa. Ateriaväli jos venähtää yli 3 tunnin, ei kenelläkään ole kivaa. Verensokerit laskee liian matalalle. 2. Aina luomuna: maito ja kananmunat. Useimmiten: jauhot, ketsupit. Kasviksia ja vihanneksia joskus. Täysin fiilispohjaista, ei mitään faktatietoa asiasta. 3. Aamupalalla leipä ja jogurtti/chiavanukas ja marjoja/hedelmiä. Lounas perusruokaa lautasmallia mukaillen. Välipala omena/riisikakkuja. Päivällisenä pääsääntöisesti kasviksia, kalaa/juustoa. Iltapala muroja/leipää/jogurttia/puuroa. 4. Arkiruokailu ei eroa viikonlopusta tällä hetkellä, kun kevennys päällä. 5. Nope. Vältän tosin hiilareita leivän, pastan yms. muodossa. 6. – 7. Syön herkkuja n. 1-2 kertaa viikossa, tilanteiden mukaan. Totaalikieltäytyminen aiheuttaa ahdistusta. 8. Nukun 8-9 h yössä 9. Väsyneenä tulee tartuttua helpommin hiilareihin. Suora yhteys.  
06 Feb 19 by member: Kymis
1. Aamupala, lounas, ehkä välipala, iltaruoka, iltapala = 5. Lapset on tässä rytmissä, siksi itsekin olen. Nyt vähähiilarisella ei aina tarvitse välipalaa, ehkä tulee siis syöntikerrat vähenemään jatkossa. 2. En välttele mutta en suosi. En usko luomuun, se on markkinointitermi. Yritän kyllä suunnata kulutustani eettisesti tuotettuihin asioihin, en vaan usko että sana "luomu" on läheskään aina sama asia. 3. Kotiruokaa, työpaikan ruokalan ruokaa, eineksiä, ravintolassa syötyä tai sieltä tilattua ruokaa. 4. Sama kuin arkena. 5. Vähähiilarinen. 6. Minua uhkaa 2-tyypin diabetes. 7. Riippuu mikä lasketaan herkuksi, tällä hetkellä päivittäin juustoja, pähkinöitä yms, mutta nyt en voi syödä mitään hiilarista joten suurin osa herkuista rajautuu automaattisesti pois. 8. Arkisin 6-8, viikonloppuisin 8-10 9. Todellakin olen. Huonosti nukkuminen on kuin krapula, tekee mieli mässyä. 
06 Feb 19 by member: MammisPammis
1. Keskimäärin 3-4 ateriaa päivässä, ensimmäisen aterian yleensä siinä puoliltapäivin 2. Syön luomua sillon kun luomutuote on lähes saman hintainen kuin tavallinenkin vaihtoehto kuten esim. kaurahiutaleissa ja kahvissa monesti on. Valitsen silloin luomuvaihtoehdon, koska uskon sen sisältävän vähemmän haitallisia torjunta-ainejäämiä 3. En osta lihaa/kalaa juuri koskaan ja välttelen vehnää sekä ruista, muuten syön mitä milloinkin. Syön paljon maitotuotteita ja soijaa proteiinin lähteenä. Mulla on tosi herkkä vatsa, joten välttelen myös jossain määrin papuja, linssejä ja herneitä vatsaoireitten vuoksi. 4. Viikonloppuisin syön samoja ruokia kuin arkenakin. 5. Noudatan täysin omaa ruokavaliota, josta on karsittu kaikki vatsaoireita aiheuttavat ruoka-aineet ja syön luultavasti keskimääräistä harvemmin, kun kolmesti päivässä riittää vallan hyvin. Paastoan luonnostaan helposti vähintään 12-15 tuntia vuorokaudessa, kun syön iltapalan viimeistään siinä klo 21 ja aamupalan aikaisintaan klo 12 tienoilla. Joten kai tätä syömistyyliä voisi kutsua jonkinlaiseksi lihattomaksi & lähes gluteenittomaksi pätkäpaastoksi. 6. Koska tämä syömistyyli sopii mulle parhaiten ja syön luonnostaan tällä tavalla asiaa sen suuremmin ajattelematta. 7. Syön herkkuja silloin kun huvittaa, koska jos yritän täysin luopua niistä, se aiheuttaa vain jäätäviä ahmimiskohtauksia, jolloin herkkuja tulee syötyä enemmän kuin normaalisti nykyisellä sallivalla tyylillä. Herkkujen tulee kuitenkin mielellään mahtua päiväkohtaiseen kalorikiintiöön. 8. Nukun luonnostaan noin 7 tuntia (02-09). 9. Voin syödä loputtomasti herkkuja, jos yöunet jää tavallista lyhyemmiksi tai tulee valvottua koko yö, joten kyllä se selvästi vaikuttaa sekä painoon että herkkuhimoihin, jos nukkuu tavallista huonommin  
06 Feb 19 by member: usk@
Mikä vikana? kalorit käytetty, nälkä alkaa iltapäivästä kurnia. 
06 Feb 19 by member: kellari

     
 

Submit a Comment


You must  sign in to submit a comment
 

Other Related Links

Members



Mansikkapipo's weight history


Get the app
    
© 2024 FatSecret. All rights reserved.