Scanning Bar Code

previous topic · next topic

Joined: Jan 13
Posts: 2

Posted: 12 Apr 2013, 15:09
Confused I have downloaded the "Calorie Counter" App onto my Verizon Motorola Droid RAZR M XT907 phone. In the "Calorie Counter" app, I can get to the bar code function and it acts like it is trying to focus and absorb the bar code info but does not complete the function and does not add the information to "My Food". Has anyone else reported having this trouble or am I missing something I am suppose to be doing? Please Help!
Alfred New

Joined: Feb 10
Posts: 1

Posted: 23 Jul 2013, 19:13
I am having the same problem.

Joined: Apr 10
Posts: 337

Posted: 24 Jul 2013, 15:58
When I have had trouble with the barcode scanner in the past (across both Android and iOS platforms), sometimes I just try the following and it eventually works:

1. moving to where there is much better light
2. making sure there are no wrinkles in the packaging preventing the barcode from being legible
3. try a different angle, perhaps slightly away from you, slightly toward you, side to side, etc. until it reads

If none of the above worked for me, I just enter the food as a "New Food" and enter all of the nutrition information manually.

Hope this helps!


Joined: Jan 13
Posts: 2

Posted: 25 Jul 2013, 07:06
Thanks for the infoVery Happy

Joined: Jul 13
Posts: 3

Posted: 25 Jul 2013, 09:41
I noticed that the bar code doesn't work on my Droid either. I have been using myfitnesspal as well. The scanner works alot better. I thought that once upon a time the fatsecret app had a a GPS function that would calculate miles walked, but since I have changed phones it dont' see it and can't find an app that will. Any suggestions?

Joined: May 12
Posts: 14

Posted: 26 Jul 2013, 16:48
The bar code has given me such bizarre readings that I don't use it. Cheese became yam cake and a quiche some kind of crisps. A good idea but such a waste of time at he moment.

Joined: Apr 13
Posts: 10

Posted: 13 Sep 2013, 04:30
I have only checked the free trial package of a barcode tool to scan barcode. But I have never employ one. Do you have any recommedations? Thanks in advance.

Forum Search
Advanced forum search

Latest Posts

Inputing only macros
I wanted to ask if there is a way to input only macros instead of finding all the individual ingredients. I'm on a box diet so my meals come with the macros and it's too much of a pain to input ...
by tomaskrejci84 on 20 Oct 16 07:38 AM
Something is wrong with this site!
Now mine is normal again.
by Hermiones Mom on 19 Oct 16 11:55 PM
Fitbit has an open API
FatSecret wrote: For now give [url=https://fitmess.herokuapp... a try. Sync with Fitbit works great! ;) :p Gave fitmess a try - doesn't seem to work. Can't believe nothing official is avai ...
by Brightest Light on 19 Oct 16 05:05 AM
Change Language
You could use the website through a browser on your phone, rather than the app. Sign into the FatSecret website for the country of your choice.
by kpwcalories on 18 Oct 16 12:39 AM
How do we create a new custom food?
Hi there, From the following link you will be able to create a new custom food. Be sure to select "My own custom food entry" All the best, The FatSecret ...
by FatSecret on 13 Oct 16 05:25 PM